Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΕΜΠΤΗ 14:00 - 17:00 (με ραντεβού για καλύτερη εξυπηρέτηση) - ΔΕΚΤΕΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Image  image

Συμπτωματολογία

Ορίζονται έτσι τα συμπτώματα που προκαλούνται από πιεστική βλάβη του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού (μέσα στον καρπιαίο σωλήνα). Η συμπτωματολογία είναι αιμωδίες (μουδιάσματα) και άλγη (πόνος) στα πρώτα τρία δάκτυλα και στον μισό τέταρτο δάκτυλο, ιδιαίτερα την νύχτα, ενοχλήσεις που μπορούν να επεκτείνονται σε ολόκληρο το άνω άκρο (νυκτερινή βραχιαλγία) και να εμποδίζουν ακόμη και τον ύπνο του ασθενούς. Σε παραμελημένες περιπτώσεις παρατηρείται αδυναμία κατά την κάμψη των δακτύλων του χεριού και ατροφία των μυών του θέναρος με αποτέλεσμα να πέφτουν από τα χέρια του ασθενούς τα αντικείμενα που κρατεί.

Αιτιολογία - Παθογένεια

Τα πιο συχνά αίτια είναι ιδιοπαθή (δηλ. οφείλονται σε ευπάθεια του νεύρου στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα λόγω π.χ. συγγενούς στένωσής του κλπ), o σακχαρώδης διαβήτης, o υποθυρεοειδισμός, ρευματικά νοσήματα, η εγκυμοσύνη κ.α.

Διάγνωση

Κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό (νευρολόγο κυρίως ή ρευματολόγο, ορθοπεδικό και νευροχειρουργό). Ιδιαίτερη σημασία έχει η νευροφυσιολογική εξέταση (ηλεκτρομυογράφημα και ταχύτητες αγωγής νεύρων) χωρίς την οποία δεν πρέπει να γίνεται χειρουργική αντιμετώπιση.Υπάρχουν περιπτώσεις ασυμπτωματικού σ. καρπιαίου σωλήνα που αποκαλύπτεται τυχαία μετά από έναν νευροφυσιολογικό έλεγχο, συνήθως στα πλαίσια σ. διαβήτη  (πολυνευροπάθειας) αλλά και περιπτώσεις με τυπικά ενοχλήματα και αρνητικές νευροφυσιολογικές εξετάσεις, που απαιτούν ειδικότερες μεθόδους διερεύνησης. Η διαφορική διάγνωση γίνεται κυρίως απο βλάβες του μέσου νεύρου εκτός του καρπού, βλάβες του βραχιονίου πλέγματος και ριζιτικές βλάβες  (πιεστική βλάβη των νωτιαίων ριζών στον αυχένα από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου κλπ).

Θεραπεία

Η ριζική θεραπεία του σ. καρπιαίου σωλήνα είναι η χειρουργική απελευθέρωση του νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα από ορθοπεδικό ή νευροχειρουργό. Ο κίνδυνος υποτροπής εξαρτάται από το αίτιο, από την καταπόνηση του καρπού μετά την επέμβαση αλλά και από την δημιουργία συμφύσεων. Σαν φάρμακα χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη και κορτιζόνη, συνήθως σαν έγχυση στην περιοχή του σωλήνα. Επειδή με την πάροδο του χρόνου η βλάβη του μέσου νεύρου καθίσταται σοβαρή και μόνιμη με αποτέλεσμα την ατροφία μυών του θέναρος και την αδυναμία κυρίως του αντίχειρα, όταν παρατηρούνται τα τυπικά συμπτώματα του συνδρόμου πρέπει να απευθύνεται κανείς στον ειδικό γιατρό για να το αντιμετωπίσει σωστά και γρήγορα.